Utsikt från Google

Det är ju tämligen usel uppdatering på den här bloggen. I alla fall håller jag just nu på att klippa intervjuer om mediernas och framför allt journalistikens framtid. Hur kommer den att utvecklas i ett samhälle mer och mer präglat av det som i dag kallas social medier (i framtiden kommer de kanske rätt och slätt att heta medier som alla andra). Begåvade människor som Hanna Stjärne och Anders Mildner figurerar. I samma veva läste jag en artikel i New York Times om vilka artiklar vi länkar till ett skickar vidare till våra vänner. I motsats till vad man kanske skulle tro skickar vi inte vidare artiklar med trigger words som sex eller död eller kanske schock, utan snarare artiklar med positiva än negativa ämnen och gärna långa och intellektuellt utmanande artiklar. Vad vi klickar på i en tidning verkar således inte vara samma sak som det vi e-mailar till vårt nätverk. Är det då så att vi egentligen har mer sofistikerad smak än vad cyniska mediechefer och redigerare trott i alla år (när de suttit där på natten och formulerat utmanande rubriker som porr-attack eller döds-sex)? Eller, snarare, så att vi i dag och framöver hittarnya sätt att bygga vår persona på. Om vi under 00-talet köpte vår identitet (vad vi åt, vad vi lyssnade på, vad vi hade för kläder), kanske vi på 10-talet snarare bygger identiteten genom vilka artiklar vi skickar vidare, vilka inlägg vi länkar till i vår twitter, vad vi skriver på facebook och vilka listor vi gör på spotify.
Jag klickar gärna på Höglund-gate men jag skickar vidare en Guardian-artikel som djupanalyserar tv-mätningar i relation till modeprogram och nyhetsshower. Eller en lång intervju med Martin Giles på the Economist.