I går kväll hämtade Romelo Pervolovici och Maria Manolescu mig med sin bil och körde till deras galleri som ligger i en del av gamla stan som fortfarande finns kvar, nära Ceausescus enorma palats. Det är världens näst största officiella byggnad (efter pentagon). Och lika stor under marken som över.Det tar liksom aldrig slut…
Maria och Romelo är konstnärer och driver ett litet galleri, där de bland annat har något som kallas Biennal of young artists. Just nu var det bilder på poliser där – objektifierade poliser.
Det blev en av de intressantaste intervjuer jag gjort. Romelo var så ovillig att definiera sig själv som något annat än artist/konstnär och när vi kom in på Ceausescu blev han öpprörd och sa att han var trött på att bli förknippad med honom. Men så fort han sagt något irriterat, kom Maria in och sa “pour ajouter quelque choses…” (jag intervjuade honom på engelska och henne på franska) och så kom en intelligent och utförlig förklaring, om hur identiteten under den kommunistiska tiden ockuperades av Ceausescu. Hur man inte ägde sin identitet, hur den blev statens egendom som allt annat. Då vill man inte gärna facka in sig efteråt heller. Sedan började vi prata om bilden av rumäner och bilden av romer. Det blev en diskussion som jag först tyckte lät rasistisk: “gypsies don’t want to work, they don’t accept the rules”. Men efter att Maria förklarat att aggressioner emot zigenare eller romer i Rumänien, kan förklaras med att romans and romanis är så lika att folk i Europa blandar ihop det. Alla rumäner får dras med de fördomar som finns om romer. Vi kom in på integration, gränser, regler, frihet och om det egentligen är någon skillnad på ett socialistiskt eller kapitalistiskt samhälle. Vad består den i, i så fall? Och är det inte hela Europas ansvar att arbeta mot rasism mot romer, inte bara Rumäniens? sa Romelo. Vi betalar också pengar till EU.
På vägen hem varnade de mig för hundarna. Jag som aldrig varit hundrädd, känner en lätt ilning när jag ser dem rusa fram i flock över tomma mörka gator. Strax i väg för att träffa en litteraturprofessor, tillika rektor, på Bukarest universitet.