Jag kan inte tänka mig ett roligare ställe än Bilbao att tillbringa 1 maj i. Plötsligt blev också en gemensam identitet mycket påtaglig: vänsteristen. You bet they look the same. Kändes tryggt.
Det första jag gjorde på morgonen var att gå till Radio Bizkaia som är en baskisk radiostation som sänder över Biskaya-delen av Baskien. Det är en liten station med bara 20 personer anställda. Jag träffade Asier Txakartegi, som visade mig runt och som jag sedan intervjuade om hans identitet samt om vikten av att Baskien blir självständigt. När jag först planerade resan hit verkade det som om självständighetsrörelsen är på nedgång och att de flesta inte brinner så starkt för den kampen i dag. Det är fel. Sen jag anlände har jag inte träffat en enda bask som inte tycker att det är absolut essentiellt att Baskien blir en självständig stat. Asier visade mig utbildningsdepartementets hemsida som ska ha alla informatio på baskiska också, men när man sedan väl går in har de bara kört spanska i Google translate ellr nåt och den baskiska som kommer ut är obegriplig och bara baskiska ord, men ingen korrekt grammatik etc. Asier pratade övertygat om det märkliga i att man sammankopplas med ETA och terrorism bara man uttrycker en självständighetsåsikt och att han inte ser dem som fria så länge de inte får bestämma själva om de ska vara självständiga eller inte.
Efter att ha tittat lite på demonstratioerna på Grand Via mötte jag Asier igen och en talesperson från Lab, som är en separatistisk fackföreing. Han heter Txutxi Arriznabarreta och med hjälp av Asier kunde jag intervjua honom på baskiska. Jag förstid ingenting förutom ord som solidaritet, multinationell, kapital och Europa, typ. Men han babblade på i 20 minuter. Asier har lovat att översätta allt. det kommer blir fint med baskiskt självständighets- och solidaritetssnack i svensk radio.
Jag och Asier mötte hans kompis Asier (lätt när de heter samma sak) och vi gick och åt lunch på Athletikas restaurang. Athletika är deras fotbollslag som ska spela mot Barcelona i spanska kuppen den 13 maj. De har inte varit i final på 23 år, så Bilbao i fullsätndigt dränkt i fotbollsflaggor – ihop med en den baskiska flaggor. Man får bara spela i Athltika (som fått sitt namn från engelsmännen) om man är bask. Asiers kompis Asier undervisar i baskiska.
– Klart vi kommer att bli självständig, man vet bara inte när. Men vi har väntat länge, så jag har inte bråttom.
Så länge spanjorer ser ner på och inte värderar den baskiska kulturen behöver de en egen stat, säger de. Även om det är svårt att prata om i dag, då man förbjuder alla partier och organisationer som för en självständighetskamp. Kanske är det därför bilden är att rörelsen är svag. Bland folket på gatan känns viljan lika stark som någonsin.
Efter den sena lunchen minglade vi med hundratals andra glada och efterdemonstrationsrusiga Bilbao-bor från bar till bar. Stor glas med lite, lite öl eller vin serverades på varje ställe. För att man ska orka många ställen. Jag bjuds på olika Pintxos på varje ställe (tapas) och trots de små mängderna ramlade jag ändå hem före tolv, helt slut. Då var gatorna i gamla stan fortfarande fulla med basker som sjöng Internationalen på baskiska.