Jag tänker på en kvinna jag träffade på julafton på en nagelsalong i Los Angeles. Medan kvinnor av asiatiskt ursprung pillade på våra händer och fötter berättade hon om när hon var i Europa.
– Två dagar i varje land, då skapar man sig den bästa bilden. Svenskar är trevliga, men jag tyckte bäst om norrmän. De är så vackra. Ni svenskar är lite grövre. Danskar är fula, men öppnare än svenskarna. Men finnar! Oj, vad ledsna. För att inte tala om ryssar. Verkligen tråkigt folk. Balter däremot: verkligt glatt folk. Helt annan mentalitet än ryssarna.
Själv var hon judinna. Hon kände ingen som råkat illa ut i förintelsen, men kände det ändå inom sig. Kunde verkligen relatera till tragedi, sa hon.

Jag bytte tåg i Köln. Tågstationer ser likadana ut i Europa.

Starbucks finns överallt, utom i Sverige då. Handlade den macchiato på Segafredo.
– Bongiorno sigonora. Un macchiato, si. Per qui?
– Si, grazia.

Nu åker jag genom grönt och lummigt Belgien. Croissent med nutella till frukost. Det pratas tyska, franska och flamländska med förvånande lätthet runtomkring mig.


Förlåt för ganska kackig bild. Ville bara visa rapsfältet.