Blog Image
vi gick upp as-tidigt och körde de spikraka men ganska skumpiga vägarna upp till chichen-itza. lyssnade på en blandning av gunsn’ roses, hästpojken, saralunden och glenn gould. det passade bra till prunkande landskap. vi kom före majoriteten av turisterna, fint att ha alla runiner när för oss själva. Blog Image
här spelade man en form av bollsport för pass 3000 år sen. poängen var att få bollen genom cirkeln på väggen, användandes armbåge eller höft (!), den som vann – eller förlorade, man vet inte så noga – halshöggs – hela laget eller bara kaptenen, man vet inte så noga. det fanns bilder på halshuggningarna.
jag var mest förtjust i den sjukt stora pyramiden – förstås. fascist-stil.Blog Image
sen åkte vi vidare till coba. där fanns en ännu högre pyramid.Blog Image
för mitt estetiska sinne var det toppen, men för mitt höjdsinne var det en pers. hjärtklappning, yrsel… fick klättra ner igen.
sen skulle vi titta på vattensköldappor, men de ville inte.